Міжнародний науково-практичний семінар
у рамках європейського освітнього проекту "TEMPUS EcoBRU



 

 

З 28 червня по 4 липня 2014 року в Петербурзькому державному університеті шляхів сполучення імператора Олександра (Росія) відбувся Міжнародний науково-практичний семінар у рамках європейського освітнього проекту "TEMPUS EcoBRU". Основне завдання семінару полягало у визначенні тематики дистанційних курсів, що розроблялися, для екологічного утворення окремих цільових груп викладачів шкіл і профтехучилищ на основі обговоренні результатів проведеного раніше анкетування по виявленню проблематики і специфікації кваліфікаційних вимог.


У семінарі взяли участь 50 представників вищих учбових закладів і науково-дослідних установ Білорусії, Росії і України.
Білорусія була представлена такими організаціями, як Білоруська державна сільськогосподарська академія, Вітебський державний технічний університет, Гомелський державний університет імені Ф.Скорины, Міжнародний державний екологічний університет імені А.Д. Сахарова, Поліський державний університет, Республіканський інститут вищої освіти, Республіканський інститут професійної освіти;


Від Росії в семінарі взяли участь Липецький державний технічний університет, Магнітогорський державний технічний університет, Новосибірський хіміко-технологічний коледж імені Д.И. Менделєєва, Новгородський інститут розвитку освіти, Ростовський державний будівельний університет, Сибірська державна геодезична академія
Україну представляли Національна академія педагогічних наук України, Національний транспортний університет, Черновицкиий національний університет ім. Юрія Федьковича, Переяслав-Хмельницький державний педагогічний інститут ім. Г.С. Сковороди, Таврійський національний університет імені В.И. Вернадського


Від західноєвропейських партнерів експертами за оцінкою анкет і запропонованих учасниками дистанційних курсів виступали професори з Університету Падерборна (Німеччина)Інституту техніки і освіти, Бремена ITB Bremen, Університету Жилины (Словаччина), Центру транспортних досліджень ОИИ Брно (Словаччина) і Латвійського університету м. Рига (Латвія).
Результати анкетування для різних цільових груп, представлені професором К. Рутом з ИТБ Тягарів, дозволили виділити чотири основні напрями для розробки курсів дистанційної екологічної освіти. Це: інформаційні технології і системи; транспорт і інфраструктура доріг; охорона довкілля; педагогіка і дидактика.


В результаті обговорення представлених напрямів були обговорені екологічні проблеми міського транспорту і шляху їх рішення, представлений досвід реалізації екологічної освіти учасниками проекту, розглянуті особливості рішення екологічних проблем. В ході зустрічі представники усіх організацій-партнерів проекту представили змістовні і цікаві презентації, які розкрили можливості і довели необхідність і актуальність реалізації курсів дистанційної екологічної освіти для різних цільових груп. Великий інтерес викликав доповідь доцента НТУ Хрутьбы В.А. Після обговорення були вибрані плановані для подальшої розробки курси підвищення кваліфікація в області екології, а також розробники цих курсів.


Проведений воркшоп "Організація і робота системи дистанційного навчання" дозволив учасникам не лише представити свій досвід розробки систем дистанційного навчання, але і обговорити низку запитань і проблем технічного забезпечення. У доповіді професора НТУ С.И, Андрусенко був представлений досвід і результати роботи нашого університету по реалізації подібних проектів і показані можливості його використання в справжньому проекті.


Також на семінарі були проведені консультації координаційної команди університету м. Бремена для партнерів (адміністрування проекту, фінансові питання) і підведені підсумки етапу проекту. Наступна робоча зустріч для представлення анотацій програм курсів, які будуть розроблятися, і їх обговорення запланована на 10 - 15 листопада 2014 року в м. Києві.