Робоча зустріч по проекту TEMPUS «Екологічна освіта в Білорусії, Росії, Україні» в м.Бремен (Німеччина) 30.11-04.12.2014 року.

 

На виконання плану заходів, які передбачені міжнародним проектом «Екологічна освіта в Білорусії, Росії, Україні», що фінансується за рахунок коштів Європейської комісії з З0 листопада по 4 грудня 2014 року в м.Бремен (Німеччина) відбулася робоча зустріч та семінар «Змістовна специфікація недостачі кваліфікації по цільовим групам (викладачі вищих навчальних та професійно-технічних закладів, викладачі загальноосвітніх шкіл)» У семінарі взяли участь більше 50 представників вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ Білорусії, Росії та України.

Головний координатор проекту проф. д-р Райнер Бремер виступив з презентацією, в якій виклав результати детального аналізу анкетування, що було проведено всіма виконавцями проекту як у закладах освіти Європи, так і в освітніх закладах Росії, України, Білорусії з метою визначення кваліфікаційних вимог різних цільових груп при розробці курсів підвищення кваліфікації екологічного спрямування для досягнення основної мети проекту – забезпечення безперервної екологічної освіти.

Результати анкетування для різних цільових груп, представлені професором д-р Райнером Бремером, дозволили визначити основні напрямки розробки дистанційних курсів екологічної освіти. Координаційний семінар з адміністрування та управління, проведений д-ром Гвідо Кауфманом и д-ром В’ячеславом Нікітіним, та обговорення робочого плану проекту дозволили визначити та окреслити задачі наступних етапів виконання проекту, сфери відповідальності кожного учасника проекту, намітити програму наступної зустрічі. Програмою робочої зустрічі було передбачено відвідування порту в м. Бремерхавен.

Екскурсія по території порту та змістовна лекція «Професійне управління портом в Бремені і Бремерхафені. Bremenports - міжнародний порт в хороших руках», проведена директором Робертом Хове дозволила відчути та побачити історію створення й розвитку портів Бремена, сьогодення порту, його проблеми та перспективи і особливе відношення керівництва порту до охорони навколишнього природного середовища а також можливості зменшення негативного впливу портового виробництва на довкілля.

Яскравою крапкою зустрічі було відвідування Еко-будівельного центру Верден та екскурсія по «екологічно-чистому» будинку, збудованому за новітньою технологією використання екологічно чистих матеріалів (соломи, деревини, природних барвників та сучасної системи опалення, що заснована на використанні температури ґрунту).

Основне завдання, що поставили координатори проекту перед виконавцями, - визначення тем та розробка описів курсів (перепідготовки та підвищення кваліфікації викладачів коледжів та закладів професійно-технічної освіти і вчителів загальноосвітніх шкіл) екологічного напрямку, враховуючи специфічні особливості кожного виконавця проекту.