«Як написати та реалізувати екологічний проект»


27 жовтня 2016 року
у Національному транспортному університеті відбувся семінар для вчителів київських шкіл «Як написати та реалізувати екологічний проект», який проводила доктор технічних наук, завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності, вчитель вищої категорії Хрутьба Вікторія Олександрівна.

 


Ми не успадкували Землю від своїх батьків. Ми позичили її у своїх дітей.
Лі Толбот
in00601_Проблема забруднення природного середовища стає гострою через зростання обсягів промислового і сільськогосподарського виробництва, в зв’язку з якісними змінами виробництва під впливом науково-технічного прогресу.
Utilizac-(4)Щоб жити, людина повинна створювати необхідні умови для задоволення своїх потреб, тобто здійснювати виробничу та іншу діяльність. Проте у процесі здійснення будь-якої діяльності, пов'язаної з втручанням у навколишнє середовище, неминуче виникають зміни цього середовища. Напружена, а в ряді випадків критична екологічна ситуація, - це сигнал про настання нової фази у взаємодії суспільства і природного середовища

 

 


Для зменшення негативного впливу на довкілля, виховання екологічно свідомої молоді ефективним заходом є запровадження проективної технології, яка успішно впроваджується в системі освіти для вирішення конкретних місцевих екологічних проблем, сприяє формуванню особистостi,  оволодінню навичками управління проектами, основами економічних знань та менеджменту.
Учасники семінару дізнались про основні функції вчителя при керівництві проектом, ознайомились зі змістом життєвого циклу проекту, основними етапами його виконання, метою і завдання і отримали рекомендації по створенню робочого плану проекту.

Як казав відомий педагог і письменник Василь Сухомлинський «Патріотизм починається з колиски». Тому патріотичне ставлення до збереження довкілля потрібно виховувати з дитячого віку. Шкільна та дошкільна освіта відіграють у цьому процесі найважливіше значення, оскільки саме у цей період починається формування особистості, поглядів, життєвих цінностей та вподобань.