Засідання Круглого столу на тему «Німецька дуальна система освіти. Досвід та перспективи впровадження в Україні»


23 вересня 2016 р. в Національному транспортному університеті відбулось засідання Круглого столу на тему «Німецька дуальна система освіти. Досвід та перспективи впровадження в Україні»


Інтенсивний розвиток людства та швидкі зміни у всіх галузях діяльності підштовхує суспільство до розв’язання проблем, пов’язаних з адаптацією молодих фахівців до мінливих умов на ринку праці. У зв’язку з цим виникає необхідність у змінах у системі освіти та взаємозв’язку її з іншими галузями. У вирішенні цього питання на допомогу приходить система дуальної освіти, батьківщиною якої вважають Німеччину. Досвід цієї країни показує важливу роль практикоорієнтованого навчання з активною участю бізнесу у підготовці кадрів. Фінансування навчання майбутніх спеціалістів проводиться за рахунок підприємств і компаній, що пояснюється їх зацікавленістю у підготовці цих кадрів для себе. У процесі навчання особлива увага приділяється практичним навичкам майбутньої професії, які молоді фахівці постійно здобувають безпосередньо на виробництві, де працюватимуть у майбутньому. Таким чином, коли молодий спеціаліст починає працювати, йому не потрібен період адаптації, оскільки він уже знайомий з особливостями роботи на даному виробництві.


Україна активно цікавиться впровадженням системи дуальної освіти. Тому для колективу Національного транспортного університету обмін досвідом та особливостями роботи у цьому напрямку є надзвичайно важливим, адже це дозволить нашим студентам почуватися захищеними та конкурентоспроможними на ринку праці.


У роботі круглого столу прийняли участь та виступи представники закладів освіти Німеччини, українські науковці, освітяни та представники бізнесових структур.


Учасники круглого столу обговорили питання особливостей систем вищої та професійної освіти в Україні та Німеччині, накопиченого досвіду, переваг, можливості та перспектив впровадження в Україні системи дуальної освіти; дискусії та обмін досвідом.


https://www.facebook.com/ecokafedrantu/posts/1598299600476940